
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Q: Is the Priestly Fraternity of St. Dominic a religious order?

​
A: The Priestly Fraternity of St. Dominic is not a religious

order in itself but rather is a part of the Order of Preachers,

also known as the Dominican Order, founded by the

Castilian priest St. Dominic de Guzmán in 1215–1216.

Canonically, the Priestly Fraternity of St. Dominic is the

branch of the Dominican Third Order for diocesan priests

(canon 303 CIC/83). The Priestly Fraternity of St. Dominic

is united with the Order of Preachers. In its progress in

Dominican life, it relies upon the major superiors of the

Order, that is, the Prior Provincial of the Province and the

Master of the Order, head of the whole Dominican Family

and successor to Saint Dominic.

​
Q. Is the Priestly Fraternity of St. Dominic approved by the

Order of Preachers?

​
A: As the Priestly Fraternity of St. Dominic is united with

the Order of Preachers, it is wholly approved by the Order

and it relies upon the major superiors of the Order in its

progress in Dominican life. The Constitutions and

Ordinations of the Brothers of the Order of Preachers (in

no. 150) state that the brothers should take the greatest



care to encourage the Priestly Fraternity of St. Dominic,

setting up ways of reciprocal collaboration with it, so that

the ministry of the Order may become ever more effective

in the Church and the world.

​
Q: Why isn't the Priestly Fraternity called the ‘Third Order’?

​
A: In 1968—and later confirmed by legislation of the 1974

General Chapter—the Order of Preachers terminated the

traditional use of the terms First Order, Second Order, and

Third Order within the Order of Preachers. Traditionally,

the First Order was composed of the Dominican friars

(priests and brothers), the Second Order was composed of

the Dominicans nuns (cloistered religious), and the Third

Order was composed of the Third Order Religious (active,

apostolic sisters) and the Third Order Secular (lay men and

women and diocesan priests). In 1964, separate Rules were

formed for the laity and for diocesan priests. Instead of

the term ‘Third Order’, the terms ‘Lay Fraternity’ and

‘Priestly Fraternity’ are now used.

​
Q: Fraternities? Fraternity? Chapters? What’s the

difference?

A: What was formerly known as the “Dominican Third



Order” is now organized into separate associations,

the Lay Fraternities of St. Dominic (also known as

the Dominican Laity) and the Priestly Fraternities of St.

Dominic. Together these two associations form the former

“Third Order.” Each of the worldwide Fraternities (lay and

priestly) are made up of individual fraternities, or chapters.

Each chapter is led by a president (for the laity) or by a

prior (for the priests). These individual fraternities, or

chapters, are organized usually by parish (for the laity) or

by diocese or even province (for the priests). In addition to

the Rule of Life, each province has its

own Particular (or Local) Directory which outlines norms

for each chapter.

It should be noted that the word chapter is used differently

in the Lay and Priestly Fraternities than with religious friars,

sisters, or nuns. Whereas a religious chapter is an official

gathering of the members, with the religious superior

presiding, to discuss or come to a decision about matters

concerning the common and apostolic life of the religious

house and with its good administration, a chapter in the

Lay and Priestly Fraternities is simply the local branch of

the worldwide Fraternities, each with a local

president/prior and council.

​



Q: Are members of the Priestly Fraternity Dominican

priests?

​
A: Professed members of the Priestly Fraternity of St.

Dominic are indeed sons of St. Dominic and are fully and

definitively members of the Dominican Family and enjoy its

spiritual benefits. Professed priests are not Dominican

friars but rather “Dominican diocesan priests.” Members

of the Dominican Family include the friars, nuns, sisters,

members of the Dominican Secular Institutes, Lay

Dominicans, and the members of the Priestly Fraternity. As

priests of the Priestly Fraternity are not Dominican friars,

the use of the full Dominican habit is limited to specified

occasions by the Prior Provincial and his Council in order

to avoid any possible confusion among the faithful.

Furthermore, the use of the post-nominal

initials “O.P.” are not used in any context or manner that

might lead to confusion about canonical status of the

priest (that is, as a secular priest and not a Dominican

friar).

​
Q: Who can join the Priestly Fraternity of St. Dominic?

​
A: Only diocesan (secular) priests in good standing in their

own diocese are permitted to join the Priestly Fraternity of



St. Dominic. Seminarians and transitional deacons must

wait until after their priestly ordination to join the Priestly

Fraternity. Seminarians, transitional deacons, and priests

who are currently members of the Dominican Lay

Fraternity will transfer their membership to the Priestly

Fraternity after ordination to the priesthood. Permanent

deacons normally join the Dominican Lay Fraternity;

however, the Prior Provincial, on presentation by the

council of a chapter of the Priestly Fraternity may grant a

dispensation to allow a permanent deacon to be admitted

to the chapter of the Priestly Fraternity. A deacon so

admitted is understood to be dispensed from those

obligations which are not compatible with his state.

​
Q: Can any diocesan priest join the Priestly Fraternity?

​
A: Diocesan priests in good standing in their own diocese

and who can provide a Letter of Suitability attesting this

are able to join the Priestly Fraternity. Normally it is asked

that a priest be ordained for at least one year before

entering the Priestly Fraternity. Every diocesan priest has

the right to associate with others to pursue purposes in

keeping with the clerical state. Diocesan priests, in accord

with Canon Law, are to hold in esteem those associations

which, having statutes recognized by competent authority,



foster their holiness in the exercise of the ministry through

a suitable and properly approved rule of life and through

fraternal assistance and which promote the unity of clerics

among themselves and with their own bishop (canon

278 CIC/83). The Priestly Fraternity of St. Dominic is such

an association.

​
Q: What will my bishop think of the Priestly Fraternity?

​
A: The 2004 Directory for the Pastoral Ministry of

Bishops (Apostolorum Successores), issued by the

Congregation for Bishops, directs bishops to encourage as

much as possible the common life of priests, which

expresses the collegial dimension of the sacramental

ministry, recapturing the tradition of apostolic life for the

sake of a more fruitful ministry. The Directory also

encourages bishops to support and value those priestly

associations which may exist in his diocese (such as the

Priestly Fraternity of St. Dominic). On the basis of statutes

recognized by the competent ecclesiastical authority and

through appropriate programs of spiritual life and fraternal

assistance, these associations promote the sanctification

of the clergy in the exercise of their ministry and

strengthen the bonds which unite the priest with his bishop

and with the particular Church to which they belong. If



your bishop has already given permission for the erection

of a house of the Order of Preachers in his diocese (canon

312 §2 CIC/83), that permission included the permission

for the establishment of a chapter of the Priestly Fraternity

in that house or a church attached to it, whether he knew

that or not at the time he gave his permission.

​
Q: Do members of the Priestly Fraternity take promises or

vows?

​
A: Priests who persevere in their intention and decide to

follow the way of Saint Dominic, so that they may be more

strongly united with Christ the Priest, make profession in

the Order of Preachers in due time. By this act, which

proceeds from a lively faith and a deeper consciousness of

their Baptism and Ordination, they promise to make their

lifestyle subject to a special rule of perfection and become

sons of Saint Dominic. Priests who make profession in the

Order promise that they will live according to the Rule of

the Priestly Fraternities of Saint Dominic until death. That

the priests of Saint Dominic may embrace their own

obligations “not as slaves under the law, but as free men

under grace”, it is defined that individual transgressions of

the Rule do not constitute moral fault. Professed members

who, motivated by a desire for a greater consecration of



themselves, want to practice the evangelical counsels

through the three vows of poverty, chastity, and obedience,

can make these vows freely and privately.

​
The term “profession” is used differently in the rite for

religious (e.g., the friars) than for the members of the

Priestly Fraternity of St. Dominic. The term as used in the

Priestly Fraternity indicates the intention of taking up the

evangelical way of life by diocesan priests who, joined to

the Order by their proper bond, participate in its spirit and

mission, according to the form of living in the world

adapted by the Order to their secular status. Religious

profession by the friars of the Order of Preachers binds

them to live the evangelical counsels, renouncing certain

things of undoubted value without detriment to true human

development.

​
Q: Do professed members of the Priestly Fraternity remain

incardinated in their own diocese?

​
A: Yes, diocesan priests who make profession in the Order

of Preachers through the Priestly Fraternity of St. Dominic

remain incardinated in their own diocese and under the

jurisdiction of their own bishop. The Order provides them

with spiritual aids and directs them to their own



sanctification but it leaves them free for complete service

in their diocese. Professed members, in union with their

bishop, should be ready at all times to work wherever a

greater pastoral need demands it.

​
Q: Are professed members required to live together in

community?

​
A: Some practice of common life is highly recommended to

all clerics (canon 280 CIC/83). However, professed

members of the Priestly Fraternity are not required to live

together in community. Professed members, however,

constitute a part of the Dominican Family and belong to a

special brotherhood. This brotherhood should always be a

living reality and manifests itself in regular common

gatherings. Professed members also come together with

their Dominican brethren—the friars—who gladly and

joyfully receive them into their priories and houses, so that

professed priests become sharers of the graces and

blessings of the Order in a visible way.

​
Q: How many professed members of the Priestly Fraternity

are there?

​



A: There are currently 426 members of the Priestly

Fraternity in 23 countries, including Africa (Angola), Asia

(Philippines), Australia, Europe (Spain, France, Italy,

England, Switzerland, Bohemia), North America (USA and

Puerto Rico), South America (Mexico, Argentina) and

Central America (Honduras).

Source: https://www.opfraternity.org/faq
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